Tutuklanan eski Osmanlı Ocakları Başkanı Canpolat’a dolandırıcılık davası: 15 yıla kadar hapsi isteniyor
İzmir Çeşme’de Hazine Arazi Dolandırıcılığı Davası
İzmir Çeşme’de, Milli Emlak Müdürlüğü’ne ait hazine arazilerinin satışı üzerinden bir iş insanını dolandırdığı iddiasıyla tutuklanan eski Osmanlı Ocakları Başkanı ve Ocak Partisi Genel Başkanı Kadir Canpolat dahil 4 kişi hakkında toplamda 15 yıla kadar hapis cezası talep eden bir dava açıldı. İddianamede, Canpolat ve diğer sanıkların, iş insanı İbrahim M.‘den toplam 13 milyon 650 bin lira alarak, “siyasi parti ya da dernek tüzel kişiliklerini dolandırıcılık amacıyla kullanmak” suçunu işledikleri iddia ediliyor. İddiaları yalanlayan Canpolat, İbrahim M.’nin eşine gönderdiği ödemelerin, kendisine önceki verdiği paranın geri ödemesi olduğunu savundu. Ankara 36. Ağır Ceza Mahkemesi, iddianameyi değerlendirerek, davanın dolandırıcılıkla ilgili ihtisas mahkemesine gönderilmesine karar verdi.
“Arazileri verme yetkisi Canpolat’ta”
Hazırlanan iddianamede, Aydın’da inşaat alanında faaliyet gösteren İbrahim M.’nin şikayet dilekçesine de yer verildi. İbrahim M., üzerinde çalıştığı inşaat projelerini tamamladıktan sonra yeni projeler için hazine arazisi almayı düşündü. Bu bağlamda, daha önce tanıdığı Şükrü Gök aracılığıyla, araziler için tanıştığı İbrahim Açar, kendisine “Ankara’da bu işler için başvuru yapmanın yeterli olmadığını, bağlantı kişilerin gerekliliğini” söyledi. Açar, iş insanını Canpolat ile tanıştırarak, onun devlete ait bazı arazileri alma yetkisine sahip olduğunu iletti.
60 milyon liralık anlaşma
İbrahim M., Ocak Partisi’nin genel merkezi olarak kullanılan Osmanlı Ocakları Genel Merkezi’nde Canpolat ile görüşerek hazine arazilerini sordu. Canpolat, istediği arazilerden vazgeçmesini isterken, İzmir Çeşme Germiyen bölgesindeki arazileri önerdi ve bu arazilerin satışının kendi onayıyla gerçekleşebileceğini belirtti. İbrahim M. teklifi değerlendirdikten sonra Canpolat ile 60 milyon lira karşılığında anlaştı.
Paralar eşinin hesabına aktarıldı
Toplantılarda kendisini destekleyen yüksek rütbeli bürokratlar ve diğer siyasi bağlantılardan bahsedilen İbrahim M., arazilerin alınması için 5 milyon 550 bin lira istendiği bildirildi. Bu miktar, İbrahim M.’nin kendisini tanıştıran İbrahim Açar’ın hesabına gönderildi. Açar, bu paranın 300 bin lirasını aldıktan sonra geri kalanı Canpolat’ın eşi Ebru Canpolat‘a ait hesaba aktardı. İbrahim M., süreç içerisinde farklı masraf kalemleri için ek ücretler ödemesi talep edildi ve toplamda 13 milyon 650 bin lira kaybettikten sonra dolandırıldığını fark etti ve şikayette bulundu.
İddianamede yer alan bilgilere göre, İbrahim Açar’ın, İbrahim M. tarafından gerçekleştirilen 4 milyon lira tutarındaki transferlerden birini almak üzere Levent Aydın isimli bir kişiye teslim ettiği belirtiliyor. Aydın, bu parayı gömme konusunda iddialarda bulunarak süreci karmaşık hale getirdi. Sonuç olarak Aydın da şüpheliler listesine dâhil edildi.
Canpolat: Müştekide 500 bin lira alacağım kaldı
15 yıla kadar hapis talebi
Savcılık, Canpolat, Elif Erol, Levent Aydın ve İbrahim Açar hakkında dava açmasına neden olan ifadeleri dikkate almadı. İddianamede, Canpolat’ın elden para teslim etme eyleminin olağan akış dışında olduğu, müştekinin toplamda 13 milyon 650 bin lira dolandırıldığı ifade edildi.
İddianamede, “Canpolat’ın Osmanlı Ocakları Derneği ve Ocak Partisi Başkanlığı ile sağladığı siyasi etki, Elif Erol’un Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile olan bağlantısı ve Levent Aydın’la yapılan işlemler sonucunda, İzmir Çeşme’deki hazine arazilerinin musulun üzerine dolandırıldığı” açıklandı.
Şüphelilerin, tüzel kişilikleri bir araç olarak kullanarak dolandırıcılıkta bulundukları belirtilen iddianamede, en az 15 yıl hapis cezasıyla karşılaşmaları talep edildi. Ayrıca, dosya ihtisas mahkemesine aktarıldı.